Sira

Sira
Sira talvella 2012

perjantai 31. toukokuuta 2013

Päättämisen vaikeus

Miettimistä, miettimistä..  Siralla selkeästi polvet ovat olleet herkät taivutuksen jäljiltä ja NYT näen minäkin nestettä myös toisessa polvessa. Useammalta taholta on tullut ajatusta, että mentäisiin klinikalle ja jätettäisiin kipua aiheuttavat taivuttelut väliin. Tätä ajatusta ovat tukeneet myös Siran entinen omistaja ja iilimatomies. Tässä myös keskustelua aiheesta:

  • Katariina Albrecht No, nivelrikkoa ei pysty diagnosoimaan varmasti kuin röntgenkuvaamalla joten sitä kyllä suosittelisin heti kärkeen jos klinikalle menette. "Ontumatutkimus" käytännössä tarkoittaa just kuvaamista ja taivuttamista, mahdollisesti nivelten puuduttamista mutta jos reaktio on selvästi polvessa, tuskin lähdetään tutkimaan puuduttamalla. Eli rtg kuva kertoisi nyt tosi paljon tilanteesta.
  • Jenna Ritala Jostain syystä tätä vaihtoehtoa ei ehdotettu, vaan el tulee tallille. Onpas hassua. Pitäisiköhän "säästää" rahaa ja aikaa, ja soittaa heti, että tullaan mieluummin kuvauksiin heti kun taivutellaan välissä..
  • Jenna Ritala Mitä! Kaikki tykkää. Mitä tässä nyt tekee. Soittaa eläinlääkärille ja sanoo, että netissä oltiin sitä mieltä että kuvataan heti ja iilimatolääkärikin sanoi samaa..
  • Katariina Albrecht No mut jos ajattelee ihan maalaisjärjellä - mitä se Ell pystyy tekemään kotona tilanteelle? Jos polvet turvottaa ja hevonen ontuu taivuttaessa? ellei lääkärillä sitten ole röntgen-silmiä jolla se näkee nivelpinnat piikitys ei myöskään onnistu yleensä kotona kun olot eivät ole tarpeeksi steriilit. Jos siellä on jo reilu tulehdusreaktio voi joutua tuikkaamaan kortisonia.
    17 tuntia sitten sovelluksesta mobile · Tykkää · 2
  • Jeppe Pee mä lähtisin suoraan klinikalle...kuvat kertoo enemmän.
  • Tiina Telama Meillä eivät edes lähde talliolosuhteisiin tutkimaan ontumista, klinikalle vietävä. Kuvat ja taivutus tukevat toisiaan. Kuva näyttää nivelpinnan tilanteen, mutta taivutus, mikä käytännön merkitys löydöksellä on. Toisaalta ei pidä luottaa pelkkään kuvaan, sillä löydöksestä huolimatta vaivan aiheuttaja voi löytyä muualta. Harvassahan täysin puhtaat nivelet ovat. Ongelmaa voi olla ylempänä, mutta oireet näkyvät alempien nivelten turvotteluna. Jos saat jostain vanhat kuvat, olis niistä apua tulkinnassa.
    14 tuntia sitten sovelluksesta mobile · Tykkää · 1
  • Hanna-Mari Rajaniemi Todellakin nyt klinikalle! Sanot eläinlääkärille, että ei nyt tarvitse tulla, koska viet kuviin asti. Viimeksi kun on taivutettu ja hevonen kipeytyi -> tiedetään missä ainakin on vikaa. Kotiin tuleva ELL ei voi tehdä kuin taivutukset, jotkut toki tekee piikityksetkin (esim. lastauskammoinen hevonen tms), mutta itse en antaisi talliolosuhteissa piikittää - VARSINKAAN jos ei ole kunnon tietoa missä ja millaista vikaa! Millään tutkimuksella ei saada täysin 100% luotettavaa tulosta, kun hevonen ei osaa kertoa aina. Klinikalla voidaan tehdä ontumatutkimus niin, että kun nyt tiedetään että hevonen aristaa tiettyjä niveliä/paikkoja, se röntgenkuvataan. Ultralla ei tee luustotutkimuksissa mitään, mutta jänteiden tilan toki tarvittaessa voi ultrata. Kuvista katsotaan muutokset ja sen jälkeen EHKÄ taivutellaan, tarvittaessa puudutetaan nivel kerrallaan jos ei kuvista saada tarpeeksi tietoa. Tätä kaikkea ei voi tehdä kotiin tuleva ell, vaan kotiin tuleva tekee "kokonaistaituvukset" jalka kerrallaan ja se on todella karkea mittari eikä minun mielestänikään järkevä nyt. Älä anna tulla kotiin tutkimaan, vie klinikalle. Klinikkaell saattaa ehdottaa esim. Adequanin-piikkikuuria ja meillä oli vanhalla ruunalla sellainen pariinkin kertaan (1 piikki viikon välein 3-4 viikon ajan). Nivelmuutokset olivat lieviä, mutta selvä vaste aineella oli. Lisäksi sai Arthroflexiä, MSM:ää.
    Älä vielä maalaa piruja seinille. EHKÄ kyseessä ei ole kovinkaan suuret kulumat, mutta jostain syystä nivelet ovat rasittuneet (esim. nyrjähdys alunperin) ja siitä seurannut niveltulehdus. Toinen jalka oireilee sitten kun on joutunut kantamaan enemmän painoa, hevosen säästäessä kipeää polveaan. Toki niveltulehdus altistaa nivelrikolle ja toisinaan niveltulehduksen syy on se rikko, toisinaan joku muu. Tutkitaan ennen kuin hutkitaan! Ja tosiaan kuten Kata ja muut ovat sanoneet niin nyt klinikalle ja rtg-kuviin ja saamaan kunnon diagnoosi ja sen mukainen hoito. Saattaa hyvinkin olla, että Siralla on paljon hyviä harrastusvuosia jäljellä. Mutta älä vitkastele klinikalle menon kanssa nyt ja unohda kotiin tuleva ell
    --
    Nyt tämän perjantai aamun projektina taitaa olla klinikan valitseminen.

    Eilen otettiin jälleen rauhassa. Kävelyttelin Siran kahteen eri kertaan kymmenisen minuuttia. Käytiin ensimmäinen lenkki Divin ja ihanaisen uuden shettiksen Empun kanssa ja tämän jälkeen siivoilin tarhoja ja puuhastelin muuta. Kun aloin alla valmiina tuntia-paria myöhemmin, käytiin vielä toinen kymmenen minuutin kävely. Laitoin myös nyt huomattavasti pienemmän kerroksen linimenttiä, jonka käyttöön sain myös ohjeita. Ei laiteta tällä viikolla enempää ja vain ohut kerros kerralla.
    Sääli kun ei asu lähempänä. :/
    (Jenna)
     Edit: Soitin eläinlääkärillemme Laura Muilulle, joka suositti tutkimaan kunnolla ensin kotona, mitä jaloissa on. Silloin viimeksi hän oli vaan nostanut jalkoja, ei varsinaisesti taivuttanut. Silmärääräisesti jalka näyttää kuulemma  siltä, että on nivelrikkoa, mutta taivutukset kertovat vielä lisää. Tämän jälkeen sitten vuorossa on röntgen. Eli kaipa sitä pitää olla vaan hätäilemättä ja odottaa maanantaille..

    Hän oli siis myös röntgenin kannalla, mutta sanoi, että klinikalla myös aina taivutetaan + otetaan sitten kuvat. Aloitetaan nyt tällä taivuttelulla siis kotona ja lähdetään sitten kuvattavaksi.
    :(

    Ja kaipa sitä pitää ammattilaista uskoa. Vaikka soitan varmaan vielä tänään jollekin klinikalle toisen mielipiteen. Ja varmaan Nuuskun omistajalle, josko hänellä olisi ajatus aiheesta.

    Tässä tiedot vielä omasta eläinlääkäristämme:


    Laura Muilu ELL

    Valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi 2008, toiminut kunnaneläinlääkärinä ja siittolaeläinlääkärinä kandiaikoina tätä ennen. Työskennellyt Minna Viitasen vastaanotolla aikaisemmin 2008-2010, Tampereen hevosklinikalla 2010-2012, lisäksi Yliopistolla sekä Helsingissä hevossairaalassa että Mäntsälässä lisääntymistieteen yksikössä erikoistumiseen liittyen yhteensä 8 kk. Hevossairauksien erikoiseläinlääkärintutkinto on muutamaa opintopistettä vaille valmis, jatkokouluttautuminen siis lähellä sydäntä. Tällä hetkellä Laura työskentelee pääasiassa meillä, mutta tekee edelleen yksittäisiä päiviä Tampereen hevosklinikalla. Erikoismielenkiinnon aiheena ovat hevosten ontumatutkimukset ja hammashoito. Perheeseen kuuluu avomies, kolme suomenhevosta ja koira. Harrastuksina sekä ratsastus että hevosten ajo, koiran kanssa jälki ja agility.

    Edit 2: Soitin vielä Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan ja sanoivat sieltä, että taivutuksista saadaan olennaista tietoa ja että he tekisivät taivutukset jokatapaksessa ennen kuvaamista.

    Kun Sira on Sira ja joutuisimme neidin luultavasti reissua varten rauhoittamaan, ei todennäköisesti taivutuksista saataisi varmoja tuloksia siellä paikalla. Näin ollen on ihan fiksua, että ontumatutkimus tehdään kotona etukäteen.

1 kommentti:

  1. Ikävää, että polvet yhä aristaa. Tosi piinaavaa tämä maanantain odotus... (T)

    VastaaPoista